przez seb235 » N lip 13, 2008 3:34 pm
Wiem że temat start ale warto to napisać. Ready bost w żaden sposób nie zwiększa naszego fizycznego ramu. Readyboost służy zapisywaniu małych plików wymiennych do pamięci USB, poniewarz ona przy zapisywaniu małej ilości danych jest znacznie szybsza, i przez to zwiększa wydajność systemu, jednak najlepszy efekt uzyskamy w stosunku 1:1 (2GB ram i 2GB falsch)
A teraz kilka faktów, które powinny przemówić do zwolenników nawet bardzo szybkich dysków twardych. Urządzenia spełniające wymagania technologii ReadyBoost charakteryzują się następującą ilością losowych odczytów na sekundę:
2.5[MB/s] : 4 [kB] = (2.5*1024)[kB/s] : 4 [kB] = 640 [odczytów/s]
Aby dysk twardy spełnił takie wymagania, jego średni czas dostępu powinien wynosić:
1[s] : 640 = 1000[ms] / 640 = 1.5 [ms]
Z mojego własnego doświadczenia wynika że przyrost wydajności jest mały, a biorąc pod uwagę ograniczoną ilość cykli zapisu/odczytu na pamięci przenośnej mija sie z celem, raz finansowym dwa szybkim wykończeniu naszej pamięci.
Przygotowywanie się do porzucenia platformy Apple i powrotu na PC.
Odpowiem na wszelkie pytania dotyczące sprzętu, oprogramowania, sieci, masz problem to pisz do mnie, mój mail to :
sebastian@tuningpc.pl